• info@sablon.com.tr
  • 0 ( 222 ) 225 35 35
  • Sanal Tur

BLOG DETAY

Crossfit Nedir ?

CROSSFİT NEDİR ?
Temel jimnastik hareketleri, olimpik halter hareketleri ve kondisyonel egzersizleri içerisinde barındıran bir spor tarzıdır.
Crossfit bütün vücudun güçlenmesini ve kondisyon kazanmasını sağlayan bir program çeşididir. İnsan vücudunun güç, hız, çeviklik, esneklik, dayanıklılık, denge gibi faaliyetlerinin verimini maksimum düzeye çıkarmayı amaçlar. Bu çalışmaları yaparken vücut geliştirmedeki gibi bölgesel bir çalışma yerine bütün vücudu çalıştıran hareketler uygulanır. Vücut geliştirme, fitness, halter, atletizm, jimnastik gibi spor dallarında kullanılan hareketlerin birleşmesi ile meydana gelmiştir. Crossfit antrenmanları bir nevi cardio olarakta nitelendirilebilir. Bu idmanlar sayesinde daha fit bir görünüme sahip olabilirsiniz
Crossfit’i kimler yapabilir?
Crossfit metodunu çocuklar dahil kendini bu spor metodunu yapmaya hazır hisseden herkes yapabilir herhangi bir sağlık sorununuz varsa idmanlarınızı bir doktor ve uzman antrenörler kontrolünde yapmanız önerilir. Crossfit antrenmanları genellikle grup çalışması halinde yapılmaktadır.
Crossfitin Faydaları:
Crossfit genel güç ve kondisyon çalışmaları içeriyor. 1.Genel dayanıklılık 2.Kuvvet 3.Esneklik 4.Güç 5.Hız 6.Kordinason 7.Çeviklik 8.Denge İnsanlarda yukarıdaki 8 temel özelliğin gelişmesini hedefler.
Crossfit Antrenman Sitilleri
Farklı kombinasyonlarla çeşitlilik sonsuza kadar arttırılabilir, bu yüzden sıkıcı bir sistem değildir. Fakat çok kullanılan sistemler for time, AMRAP ve EMOM antreman yöntemleridir.
For time:
Verilen planın belirtilen zamanda bitirilmesini hedefler. Crossfit idmanlarında insanlar kendileri ve başkalarıyla yarışırlar. For time antreman sisteminde kazanan en kısa süre içerisinde bitiren kişidir. Bu idmanlarda time cap adını verilen bir zaman kısıtlaması vardır. Dolayısıyla belirtilen süre içerisinde antrenman bitmezse, görevin tamamlanamadığı ifade edilir. Örnek verecek olursak: 8 round for time: 8 burpees , 15 pull ups , 15 walking lunges [time cap: 14’] yazdığını düşünün. Herkesin amacı bu idmanı en kısa sürede bitirmek; ancak time cap antreman için belirlenen maksimum süredir ve bu süre içerisinde 6 roundu tamamlayamamışsanız yapmanız gereken olduğunuz yerde durmak ve antremanı 14 dakika sonunda bırakmaktır. Yani ilk 7 roundu bitirdiniz ve 8. roundun ortasında kaldıysanız antreman sizin için orada bitmiş oluyor.
AMRAP:
Bu sistemde verilen dakika içerisinde verilen hareketlerin yapılabilen en fazla sayıda yapılması hedeflenir. Reps olarak yazıldıysa skorumuz yaptığımız tekrar sayısı olur. Rounds olarak yazılırsa skorumuz yaptıgımız round sayısı olur. Örnek verecek olursak : 8 min AMRAP: 15 air squats, 10 wall balls, 8 burpees antremanımız olsun. Antremanın bizden istediği şey 8 dakika boyunca bu hareketleri bittiğinde başa dönerek yapabildiğimiz en fazla sayıda hareketleri yapabilmektir.
EMOM:
Burada her dakika başında verilen hedef yapılır ve geri kalan süre dinlenmedir. Örnek verecek olursak: 10 dakika EMOM: 2 power snatch, 2 overhead squats Burada yapmamız gereken şey, her dakikanın başında 2 power snatch ve 2 overhead squat yapmamızdır. Bu kompleksi 10 saniye içerisinde bitirdiysek dakikanın geri kalanı yani 50sn’si dinlenmemiz için bırakılan süredir.
BATUHAN ALTAN   SABLON WELLNES CLUB