• info@sablon.com.tr
  • 0 ( 222 ) 225 35 35
  • Sanal Tur

BLOG DETAY

Kadınlar Neden Ağırlık Çalışmalı

Çünkü bizim daha fazla "zeki" ve "güçlü" kadına ihtiyacımız var!

1) Güçlü bir vücut, zihni de güçlü kılar

Yakın zamanda yapılan araştırmalar egzersizin yeni beyin hücreleri oluşturduğunu, eskileri çalışır duruma getirdiğini, ruh halini iyileştirdiğini, birden fazla işi bir arada yapmaya yardımcı olduğunu, yaşlanma ile gelen hafıza kaybını yavaşlattığını, karar verme yetisini geliştirdiğini, stresi azalttığını, hatta ders notlarınızı bile yükselttiğini inandırıcı bir biçimde göstermiştir.

İşin ağırlık çalışmak kısmına gelince bazı araştırmalardan hızlıca bahsedelim.

Biliminsanları, ilk kez ağırlık egzersizini mantıklı bir biçimde hayvanlara uyarlamayı başardı. Farelerin kuyruklarına ağırlık bağlayarak haftada 5 kez merdiven çıkma egzersizi yaptırdı. Kontrol grubundaki fareler ise egzersiz yapmadı. 8 haftanın sonunda ağırlık çalışan hayvanlar, egzersizin kaslar üzerinde yoğunlaştığını gösterecek şekilde spor salonuna sürekli giden insanlarınkini andıran kaslar geliştirdiler. Ayrıca akıllanmışlardı; hafıza ve öğrenme testlerinde hareketsiz hayvanlara göre daha iyi sonuçlar elde ediyorlardı. Biliminsanları iki grup hayvanın beyin dokularını karşılaştırdıklarında, ağırlık çalışan farelerin beyninde hareketsiz farelere göre nörogenesis ile ilintili büyüme faktörlerinin çok daha fazla olduğunu gördüler.

İnsanlar üzerinde yapılan birkaç benzer araştırmada da ağırlık çalışmanın beyni geliştirdiğine dair sonuçlar elde edildi. Ağırlık çalıştırılan bir grup kadın ile ağırlık çalışmayan bir grup kadın arasındaki incelemelerde; ağırlık çalışan grup kadınların çalışmayanlara göre zihinsel işleyiş yetisi testlerinde çok daha iyi sonuçlar aldığı görüldü. Ağırlık çalışan ve çalışmayan iki grubun fonksiyonel MR görüntüleri, beyindeki karar verme ve farklı düşünme şekillerini kontrol eden bölümlerinin ağırlık çalışan kadınlarda daha aktif olduğunu bulundu.

Ağırlık çalışmak beyin kullanımını artırır. Doğru vücut şekli hakkında düşünmen ve tekniğin ile uğraşman gerekir. Sinir ve kaslar, belki de yıllarca nispeten yanlış kullanıldıktan sonra beraber çalışmayı öğrenmek zorunda. Beyin kullanılmayı sever! Bu ona iyi gelir. Ağırlık çalışmaları, 90 yaşında dahi temiz bir döngü içerisinde sinir sistemi bağlantıları ve beyin devrelerine ihtiyaç duyuyor ve bunları yaratıyor.